GLUTAMINE
Aminoasit "glutamine" in ayrica takviye olarak alinmasi son yillarda son derece popülerlesmistir. Glutamine, aminoasitlerin anasi olarak adlandiriliyor. Teknik acidan bakildiginda beslenme uzmanlari, glutamine´i bir esansiyel aminoasit olarak kabul etmiyor. Zira pek cok diger aminoasitten sentez edilebiliyor. Ama, hastalik ve meselâ agirlik calismasi gibi baski durumunda, vücudun bunu karsilayacak düzeyde yeterli üretimde bulunamadagi ve arastirmalarin, glutamine takviyesinin adale kaybini önledigini gösterdigi bildiriliyor. Glutamine, vücutta nitrojenin tasinmasina da yardimci oluyor. Ayrica glutamine´in adalenin glikojen depolama yeterligine de yardimci oldugu biliniyor. GH salgisini arttirdigi da söylenmekte; agiz yoluyla ekstra olarak 2 gram seklinde alinmasinin GH düzeyini arttirdigi rapor ediliyor.
Glutamine, adale dokusunda oldukca bol olarak bulunuyor. Bagirsaklar, bagisiklik sistemi vb. diyet yoluyla yeterli glutamine almadigi zaman, ihtiyac adale dousundan calinmak suretiyle karsilaniyor. Bu da katabolizm yani adale yikimi demek. Adaledeki glutamine düzeyi düstügü zaman, hücre hacminin düsmesi söz konusudur. Bu dogrultuda glutamine takviyesi her ne kadar önemli görünse de, agiz yoluyla alinan büyük dozda glutamine´in yüzde 50 ilâ 85´inin kan akisina erisemedigi bildiriliyor. Bundan dolayi, mega dozlarlar yükleme yapmak yerine, günde 2 ilâ 3 gram aliminin daha uygun olacagi belirtiliyor.Adaledeki glutamine düzeyinin korunmasi icin manganez adli mineralin önem tasidigi söyleniyor. Son arastirmalar, glycine adli aminoasidin glutamine ile birlikte oldugu zaman, hücrenin hacim kazanmasini tesvik ettigini göstermektedir. Ayrica kan sekeri konsantrasyonunun sürdürülmesi icin adaleden glutamine saliverildigi de söylenmekte.
Bunlarla beraber, optimum adale metaboluzmasi icin gerekli olan glutamine miktarinin henüz bilinmedigi vurgulanmaktadir. Yine de günde 10 grama kadar ilave glutamine takviyesinin, vücutcular icin faydali olabilecegi de söylenmektedir. Glutamine gibi tefamlarin bes ilâ yedi gün boyunca ensülin salgisini saglayan bazi karbonhidratlar ile birlikte alinmasinin, adale hücresi hacmini arttirabilecegi bildirilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder