25 Mayıs 2014 Pazar

Kuvvet ve Kondisyon çalışmalarında dikkat edilmesi gerekenler


ISINMA VE ESNEKLİK HAREKETLERİ
Kondisyon antrenmanlarından önce kapsamlı bir şekilde ısınmalı ve esneklik hareketleri yapılmalıdır. Isınma ve esneklik hareketleri yapıldığında sakatlanma olasılığında azalma, çalışan kaslara giden kan miktarında, kas esnekliğinde ve kasların ani ve yüksek şiddetle kasılma becerisinde artış gözlemlenir. Esneklik hareketleri sadece ısınma evresiyle sınırlı kalmamalı, kondisyon antrenmanları sırasında her fırsatta uygulanmalıdır.

YÜKLENME
Oyuncular kuvvet-kondisyon antrenmanlarına zamanla uyum gösterirler. Kondisyon gelişimini sağlamak için, oyuncuları antrenmanlarda geçmişe göre daha fazla şiddetle uyarmak gerekir. Antrenmanlar hep aynı süre, mesafe, şiddet, kilo, tekrar sayısı ve dinlenme aralığında yapıldığında oyuncular bu şiddete alışırlar ve kondisyon düzeylerinde artış olmaz. Antrenmanlardaki yüklenme yapılan toplam işi artırarak, aynı anda daha çok iş yaparak ya da çalışmalar arasındaki dinlenme sürelerini kısaltarak yapılabilir.

AŞAMA
Yapılan antrenmanın verimli olması oyuncuların fiziksel olarak hazır bulunuşluğuna bağlıdır. Bu nedenle, antrenmanların şiddeti ve kapsamındaki artış aşamalı olarak yapılmalıdır. Aşama oyuncuların bireysel gelişim potansiyeli dikkate alınarak yapılmalıdır. Ani, vücuda uyum sağlama şansı tanınmadan ve gereğinden fazla yapılan yüklenmeler sakatlık ve sürantrene olasılığını artırır. Özellikle genç oyuncuların yapacakları kondisyon artışlarını yıllara yayarak gözlemlemek ve aceleci olmamak gerekir.
YARATICILIK VE DEĞİŞİKLİK
Kondisyon antrenmanları üst düzey efor gerektiren çalışmalardır. Gereken efor gösterilmediğinde çalışmalardan verim alınamaz. Bu nedenle oyunculardan sürekli tüm güçlerini vermeleri beklenir, bu durum zaman zaman oyuncularda bıkkınlık ve isteksizliğe neden olabilir. Bu olumsuz durumu engellemek için çalışmaların düzenlenmesinde yaratıcı olunmalı, oyuncuların ilgisini çeken ve zevk aldıkları alıştırmalar kullanılmalıdır. Benzer kondisyon alıştırmaları antrenmanlarda üst üste kullanılmamalıdır. Mümkün olan her durumda kondisyon alıştırmaları basketbol becerileri ile birleştirilmeli ve yarışma şekliyle yaptırılmalıdır. Örneğin, sıçrama çalışması yapılırken, mümkün ise alıştırmalar sıçrayarak şut ya da sıçrayarak pota altı çalışması olarak şeklinde uygulanmalıdır.
MOTİVASYON
Antrenmanlardan en yüksek verimi almak için oyuncuların motivasyon düzeyinin yüksek olması gerekir. Ancak motive olmuş oyuncular tüm güçleri ile çalışırlar. Yüksek motivasyonu sağlamak için tüm önlemler alınmalıdır. Örneğin, oyuncular yaptıkları çalışmaların yararlarını bildiklerinde daha gayretli çalışırlar. Ayrıca kondisyon testleri düzenli uygulandığında ve test sonuçları geçmişteki değerler ile karşılaştırılarak bir panoda ilan edildiğinde motivasyon düzeyinde artış görülür. Öte yandan bazı oyuncular kolaylıkla motive olurlar ve gereğinden fazla koşmak ya da ağır kilolar kaldırmak isteyebilirler. Böyle durumlarda, oyunculara çok çalışmanın değil kaliteli çalışmanın önemli olduğu hatırlatılmalıdır.

OYUNCUYA ÖZGÜ ÇALIŞMA

Oyuncuların oynadıkları ligler, fiziksel yapıları, oynadıkları pozisyonlar, ihtiyaçları ve hedefleri dikkate alındığında her oyuncunun farlı kondisyon programına ihtiyacı olduğu ortaya çıkar. Başka bir oyuncu için hazırlanmış ve başarılı olmuş bir programı alıp değiştirmeden bir başka oyuncuya uygulamak sık yapılan bir yanılgıdır. Program hazırlanırken oyuncular bireysel olarak ele alınmalı ve iki oyuncunun aynı kondisyon programına farklı tepkiler verebileceği unutulmamalıdır.

ÇALIŞMA SIRASI
Çalışmalardan en yüksek verimi almak ve olası sakatlıkları önlemek için kondisyon antrenmanlarını oluşturan parçaları antrenmanın içerisine bilinçli dağıtmak gerekir. Örneğin, sürat, çeviklik ve sıçrama çalışmaları gibi %100 efor gerektiren çalışmalar vücut diriyken antrenmanın başına, diğer kondisyon koşuları ve kuvvet çalışmalarını ise antrenmanın sonuna yerleştirmek gerekir.

ŞİDDETLİ ÇALIŞMA

Voleybol sporu süratli ve patlayıcı bir yapıda olduğu için kondisyona yönelik tüm çalışmaların oldukça şiddetli yapılması gerekir. Hareketlerin sayısı değil yapıldıkları şiddet önemlidir. Gereken şiddette yapılmayan çalışmalar hedeflenen uyarıları yapamadığı gibi oyunculara gereksiz yorgunluk verir.
ÇALIŞMA SÜRESİ
Kondisyon antrenmanlarının yüksek şiddette yapılması gerekir. Şiddetli antrenmanlar uzun süre devam ettirilemez. Üzerinde çalışılan kondisyon özelliğine ve içerisinde bulunulan sezon evresine bağlı olarak çalışmaları 20-45 dakika arasında sınırlamak gerekir.

YETERLİ DİNLENME

Kondisyon antrenmanlarında çalıştırılan kaslar, yapılan yüklenmelere uyum gösterirler ve kondisyon düzeyinde gelişim ortaya çıkar. Bu uyum dinlenme sırasında ve özellikle uykuda gerçekleşir. Gerek kondisyon antrenmanları arasında, gerekse antrenman içindeki çalışmalar arasında yeterli dinlenme süresi verilmelidir. Dinlenme, bir yaranın iyileşmesine benzetilebilir, eğer yaranın kabuğu her gün kaldırılır ise tam iyileşmesi uzun zaman alır. Yeterli dinlenme yapıldığında kondisyon değerlerinde aşamalı bir gelişim gözlenir.

VÜCUDU DİNLEME

Oyuncular vücutlarından gelen sinyallere kulak vermelidir. Kendilerini yorgun, isteksiz hissettiklerinde antrenmanlara katılmamalıdırlar. Antrenör kendisini hazır hissetmeyen oyuncuyu antrenman için zorlamamalıdır. Özellikle hastalıktan ve sakatlıktan yeni çıkan oyuncular tam hazır olunca antrenmanlara katılmalıdır.

PERFORMANSIN DÜZENLİ KAYIT EDİLMESİ

Kondisyon antrenmanlarına ait yapıldığı tarih, uygulanan hareketler, koşulan mesafe, set ve tekrar sayıları, kaldırılan ağırlık gibi bilgiler her oyuncu için oluşturulan bireysel antrenman kartlarına en ince ayrıntısıyla düzenli olarak kaydedilmelidir. Bu kartlar kullanıldığında, oyuncuların yaptığı gelişim ve hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı kolayca denetlenir ve hedeflere ulaşılamadığında nedenleri araştırılır. Kartlar sürekli incelenmeli gereken yorumlar yapılmalıdır. Zaman alıcı gibi görülen bu yöntem antrenmanlardan yüksek verim alınmasını, oyuncuların daha istekli olmalarını ve sonuçların tesadüflere kalmamasını sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder