25 Mayıs 2014 Pazar

Metabolizmamızı Hızlandırmak İçin Ne Yapmalıyız?

1- Egzersize başlayın:


Kilo kaybı hedefiniz için, tıpkı bir alet gibi, metabolizmanızı yükseltmek adına egzersizinizi gözden geçirin. Çalışmalar egzersizin şiddetini artırmaktan ziyade egzersiz süresini artırmanın daha yararlı olacağını göstermiştir.Bununla birlikte boş bir mideyle egzersiz yapılmaz.Mideniz boşken egzersiz yaptığınızda  kas kaybı yaşarsınız.

Daha fazla kas sayesinde, daha yüksek bir bazal metabolizma hızınız olacak ve aşırı yağdan daha hızlı kurtulacaksınız. Bu yüzden egzersizden bir saat kadar önce yüksek karbonhidratlı, biraz proteinli ve çok az yağlı bir atıştırmalık almayı unutmayınız.Bu atıştırma egzersiz sırasında kullanacağınız glikojen depolarının dolmasını sağlayacak ve daha rahat egzersiz yapabileceksiniz.

Yine egzersiz sonrasında tüketeceğiniz düşük yağlı protein içeriği yüksek bir öğün oluşabilecek kas kayıplarına karşı vücudunuzun önlem almasını sağlayacaktır.

2- Bol bol su için:


Vücudumuzun %60’nı suyun oluşturduğunu düşündüğümüzde  belki de onun en büyük ihtiyacını yeterince karşılamadığımızı daha iyi fark ederiz. Bol suya sahip bir vücut  verimli biçimde işleyecektir. Düzgün çalışan bir metabolizmayla  ve sağlıklı beslenmeyle de  sağlıklı kilo kaybı kaçınılmaz. Vücudunuza işini yapabilmesi için gerekeni verin.

3- Sakın kahvaltıyı atlamayın!:


Kahvaltıyı atlamak, vücudunuza saatlerdir yemek girmediğinden dolayı“açlık çektiğiniz” mesajını yollar. Böylece vücut, koruma mekanizması olarak metabolizmayı yavaşlatır ve enerjiyi saklamaya çalışır ki, bu da istediğimizin tam tersidir!  Kahvaltı aynı zamanda vücudumuzun düzenli çalışması için gereken yakıtı sağlar. Sağlıklı ve hızlı kilo kaybı için vücudunuza ihtiyacı olanı verin!

4- Porsiyon miktarınızı azaltın:


Fazla kiloluysanız ve ciddi bir rahatsızlık, hastalık durumu yoksa fazla yemek yiyorsunuz demektir. Bazen çok sağlıklı yemekleri çok fazla yiyoruzdur. Besinin sağlıklı olması enerjisinin düşük olması anlamına gelmez. Yaşımız, cinsiyetimiz, boyumuz, kilomuzu göz önünde bulundurarak ne kadar yemek yememiz gerektiğini bilmemiz ve ona göre miktarını azaltmamız çok önemlidir.

Daha küçük bir tabak kullanarak  ve aynı tabağı her öğünde kullanmaya çalışarak porsiyonlarımızı psikolojimizi olumsuz etkilemeden kontrol edebiliriz.

Porsiyonunuzu bir kere  tartmanız , daha sonra gözlerinizle tartmaya katkı sağlayacaktır!!  Böylece günlük ne kadar yediğinizi hesaplayabilirsiniz.

Porsiyon miktarlarını kontrol etmeye alışmanız gereklidir!

5- Akşam yemeklerinizi hafifletin:


Salata akşam  yemeği için iyi bir seçim olabilir , bir kutu ton balığı veya somon’u bol yeşillikle karıştırabilirsiniz. Birazcık soğan, cherry domates , brokoli, salatalık, rendelenmiş havuç ve sevdiğiniz diğer yeşilliklerle  salatanızı daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Akşam saatlerinde yavaşlamaya yüz tutmuş metabolizmanızı salatanızın içindeki düşük yağlı proteinlerle hızlandırırken, düşük enerjili bu öğün sayesinde vücudunuz aldığı enerjiyi depolamadan kullanacaktır.

6- Dinlenin: (Buna odaklanmaya ihtiyacınız var! )


Dinlenmeye ve toparlanmaya ihtiyacınız vardır. Yeterli süre uyumadığınızda vücudunuz  büyük bir miktarda stres altında olacaktır. Stres kortizol seviyesinde bir artışa neden olur ki kortizol seviyelerindeki düzenli artış yağ birikimine katkıda bulunacaktır ve bununla birlikte  kilo ve yağ kaybetmenizi zorlaştıracaktır.

Vücudunuzun bir mabet olduğunu ve ona bu yolla bağış yaptığınızı düşünün. Bunu bu adımları izleyerek yapacak  ve toplam kilo kaybı hedefinize ulaşmak adına doğru yolda olacaksınızdır!

7- Kendinize inanın:


Kaç kez birine özenip “keşke ben de yapabilsem ama yapamam” diye düşünmüşünüzdür. Hepimiz insanız ve zaman zaman böyle düşünceler aklımızdan geçiyor. Ancak düşüncelerinizle başarılarınızı engellemeyin. Kendinize inanın çünkü yapmamak için geçerli bir nedeniniz yok. Ne yapmak isterseniz yapabilirsiniz!

8- Davranışlarınızı kademeli ancak kalıcı olarak değiştirin:


Çok hızlı değilse de gerekli ve imkanlar dahilinde bir adım atın. Öncelikle yavaş yavaş buzdolabınızdaki besinleri daha sağlıklı besinlerle değiştirerek başlayabilirsiniz. Meyve ve sebze porsiyonlarınızı arttırın, bisküvi ve abur-cubur yiyeceklerinden öncelikle porsiyon miktarınızı azaltarak sonrasında tamamen kurtulun. Akıllı seçimler yapın. Sağlıklı yemekler , sağlıklı alışkanlıklara dönüşür!

9- Aktif olmak için fırsatlar arayın:


Evinize, iş yerinizde, alış-veriş merkezine olabildiğince uzak bir yerdeki park alanına arabanızı park edin. Ya da toplu taşıma araçları kullanıyorsanız evden  15 dakika erken çıkıp , gitmek istediğinizin yerin 2 durak öncesinde inerseniz hem günlük yürüyüşünüzü yapıp hem de geç kalmak sıkıntısıyla karşı karşıya kalmamış olursunuz!!

Yürüyen merdiven veya asansör yerine merdivenleri kullanmayı tercih edin.ayrıca yürüyen merdivenlerde de yürüyebileceğinizi unutmayın !

Evdeki aktiviteleri arttırın, örneğin camları silin,ütü yapın,  köpeğinizi/kedinizi gezdirin, arabayı yıkayın veya çimleri biçin.

Yapmanız gereken işleri en “zor” ve en çok efor sarf edecek şekilde yapmayı tercih edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder